Beyblade X Manga Türkçe Çeviri - Üçüncü Sezon Başladı! Ch.34 Eklendi

RHunter

• Byrgss
  • *
  • Toplam İleti 384
  • BeyPuan 2617
Chapter 15 ve 15.5 Eklendi. 4.Cilt Tamamlandı

Bu şekilde Beyblade X'in ilk kısmı/sezonu tamamlanmış oldu. İlk hedefim anime tamamlanmadan tüm manga ciltlerini çevirmekti, zorlanmış olsam da bu hedefe ulaştım, tam 1 ay olmadan hepsini çevirdim.

Peki bundan sonra ne olacak?

Öncelikle artık güncele gelmiş olduk, manganın yeni bölümleri kaynak aldığım Xtreme Scanlations tarafından İngilizce'ye çevrildikçe ben de Türkçe'ye çevirip buradan yayınlayacağım. Maalesef Xtreme Scanlations biraz yavaş ilerliyor ve başka bir alternatifimiz yok. Chapter 16 çıkalı 2 buçuk hafta olmasına rağmen henüz bir gelişme yok.

Bunlara ek olarak, şimdiye kadar çevirdiğim bu kısmı tekrar gözden geçirip ufak dokunuşlarla güncelleyeceğim. Düzeltmek istediğim birkaç küçük hata var. Bunlar dışında bazı efektleri standardize edeceğim(mesela Xtreme Dash'ler, özel hareketler vs). Son olarak da PDF kalitelerinden pek memnun değilim, PNG'den PDF'e dönüştürürken oluşan kalite kaybını azaltan çeşitli yollar arayacağım.

Eğer sizin de farkettiğiniz hatalar olursa bana iletebilirsiniz, düzeltirim.

İyi Okumalar...

• 1
  • 0

Takao

• Dalgaakın Beyblade Takımı
  • *
  • Toplam İleti 5197
  • BeyPuan 10856
  • Foruma Hoş Geldiniz
    • Gereksiz Ekran
Çeviri için teşekkürler. Çevirilerini düzeltmelerden sonra sitemize eklemek isteriz.
  • 0
  • 0

RHunter

• Byrgss
  • *
  • Toplam İleti 384
  • BeyPuan 2617
Çeviri için teşekkürler. Çevirilerini düzeltmelerden sonra sitemize eklemek isteriz.

Rica ederim. Tabii ki, çok sürmez.
  • 0
  • 0

RHunter

• Byrgss
  • *
  • Toplam İleti 384
  • BeyPuan 2617
GÜNCELLEME

Selamlar, yoğun bir dönemden geçtiğim için buraya pek bakamadım maalesef ama geri döndüm. ;D

Daha önce dediğim gibi yapmak istediğim bazı düzeltmeler vardı, bunları tüm bölümler için yaptım ve tüm linkleri de güncelledim. PDF'ler, PNG'ler ve ciltlerin hepsi düzeltildi.

Bunun temel amacı özel hareket efektlerinin belli bir standarta oturmasıydı, artık tüm özel hareketler aynı şekilde yazıyor. Ek olarak birkaç ismi düzelttim. Ayrıca olabildiğince tekrar kontrolden geçirip, gördüğüm küçük imla ve edit hatalarını da düzelttim, tahminimden fazla sorun varmış. Birkaç konuşmayı da daha iyi olacak şekilde değiştirdim.

Böylece, birinci sezon benim için tamamlandı diyebilirim. İlk 1-2 bölüm özellikle edit ve balon doldurma konusunda diğer bölümlere göre biraz geride kaldı bence, çünkü daha önce söylediğim gibi başladığımda hiç tecrübem yoktu ve yaparak öğrendim ama yine de fena değiller, geçer not alabileceklerini düşünüyorum. Bu nedenle sıfırdan tekrar yapmam heralde. Geri kalan bölümlerden ise oldukça memnunum. Yine de eğer edit veya imla hataları görüp bildirirseniz düzeltmeye çalışırım.

Bundan sonra ikinci sezonun bölümleri geldikçe çevirmeye devam edeceğim. Xtreme Scanlations ilk bölümü yükleyeli 2-3 hafta oldu ama henüz bakamadım. Bunları da düzene oturtup onlar yükledikçe ben de çevirip buraya eklerim.

Not: Manga bölümleri ayda bir yayınlanıyor.
  • 1
  • 0

RHunter

• Byrgss
  • *
  • Toplam İleti 384
  • BeyPuan 2617
Bölümleri MangaDex'e de atmıştım, onaylanmış. Artık tüm bölümler MangaDex üzerinden de okunabilir, linki ana konuya ekledim.

MangaDex - Beyblade X
  • 0
  • 0

RHunter

• Byrgss
  • *
  • Toplam İleti 384
  • BeyPuan 2617
2.SEZON BAŞLADI

Chapter 16 eklendi ve bu şekilde ikinci sezona giriş yapmış olduk. Hem Drive hem de MangaDex üzerinden erişebilirsiniz. Edit işlerini biraz daha ince ve kaliteli yapmaya çalışıyorum artık.

Chapter 17 çıkalı 3 hafta oldu, İngilizce çevirisi de yakında düşer. Ben de hemen çeviririm. Artık tamamen güncelden ilerleyeceğiz.
  • 0
  • 0

RHunter

• Byrgss
  • *
  • Toplam İleti 384
  • BeyPuan 2617
FİZİKSEL BASKIYA UYGUN FORMATLI CİLTLER EKLENDİ

Baskıya Hazır Ciltler: Tıkla

Çevirdiğim ciltleri fiziksel olarak basmak uzun zamandır aklımdaydı, sonunda yapabildim. Tüm bölümleri baskıya uygun formatta düzenleyip ciltlere ayırdım ve yakınımdaki ozalit baskı işleri yapan bir kırtasiyede bastırıp spiral ciltleme yöntemiyle ciltlettim. Siz de verdiğim linkten indirerek istediğiniz yerde bastırabilirsiniz.

Öncelikle "baskıya uygun format"tan bahsedeyim. Bildiğiniz gibi, manga sayfalarının okuma düzeni de, sayfaların sıralaması da sağdan soladır. Bu yüzden mangalar Türkçe kitaplara göre terstir. Baskıyı yaparken buna dikkat etmek gerekir çünkü sayfaların sağ-sol dizilimi önemlidir.

Sol sayfaların sağ tarafında, sağ sayfaların da sol tarafında dikey olarak boşluk vardır, bu boşluklar ciltleme payı için bırakılır. Bu paylar olmasa kitap ciltlendikten sonra sayfaların dip kısımları görünmez, okunamazdı. Ayrıca bazı büyük çizimlerin olduğu sayfalarda(örneğin Xtreme Dash gibi özel hareketlerin resmedildiği yerlerde), çizimler farklı sayfalara taşıyor, eğer bu iki sayfa yan yana gelmezse sahne tam olarak görülemezdi.

Bu nedenlerden dolayı tüm sayfaların baskıdan sonra nasıl görüneceğini hesaplayıp buna göre düzenleme yapmak gerekiyordu. Buna ek olarak, baskıyı yaptıracağım yerde kafaların karışması ve ciltlemenin yanlış yapılmasına önlem olarak ciltlerin içindeki bölümlerin sıralamalarında da düzenlemeye gittim.

Sonuç olarak, tüm ciltlerdeki bölümleri ve ve bu bölümlerin sayfalarını kendi içlerinde ters olarak sıraladım. Yani 1.ciltte bölümlerin sıralamaları 4-3-2-1 şeklinde gidiyor. Her bölümün içinde de sayfalar sondan başa doğru ilerliyor(mesela 69-68-67). Böylece bu sıralamada basılan sayfalar üst üste geldiğinde ciltlemeye hazır oluyor ve normal bir manga cildi gibi okunabiliyor.

Son olarak da üstünkörü hazırladığım basit cilt kapak sayfaları yaptım ve bunları da ekledim. Böylece ciltler baskıya tamamen hazır duruma geldiler.

Kendi baskı ve ciltlemesini yapmak isteyenlerin dikkat etmeleri gereken bazı noktalar var:

1- En önemli konu ciltlerin içindeki bölümlerin baskısı. Ciltleri paylaştığım linkte her cilt ayrı klasörde ve her bölümü ayrı PDF dosyası olarak ayırdım. Bunun nedeni, sayfa sıralamaları ters olduğu için, PDF'lerin ilk sayfalarına manganın son sayfaları denk geliyor ve bu dosyalar baskıya gittiğinde manganın son sayfaları ilk basılmış oluyor. Eğer tüm PDF'ler tek bir PDF dosyası gibi tek partide basılırsa bölümler arası geçişlerde yaprak sayısına göre sağ-sol sayfa düzeni bozulabiliyor ve cildin çoğunluğu ters olabiliyor. Baskı yaptıracağınız yere mutlaka her PDF'in ayrıca basılması gerektiğini ve sonradan ciltlenmesi gerektiğini söyleyin.

2- Defalarca belirttiğim gibi sayfaların düzeni çok hassas ve bu düzeni yapabilmek için çok uğraştım. Tek bir sayfa eklemek veya çıkarmak bile tüm cildi bozabilir, eğer ekleme/çıkarma yapacaksanız çok dikkatli olun.

3- Baskıyı yaptıktan sonra ciltlemeden önce mutlaka sayfaların/bölümlerin sıralamalarını kontrol edin.

4- Baskıdan önce internetten bulduğum birkaç yere fiyat sordum. Bazıları absürd derecede yüksek fiyatlar verdi(örneğin A5 boyutunda 4 cilt için 3500+ lira). Ara sıra gittiğim bir marketin yanındaki büyük kırtasiyenin yarısının baskı işlerine ayrıldığını farkettim ve fiyat sordum, 300 Lira dediler. :D Yaptıracağınız işe ve kalitesine göre fiyatlar çeşitlilik gösterecektir ama uygun seçenekler de olduğundan haberdar olun.

5- Baskıyı istediğiniz boyutlarda yaptırabilirsiniz. Ben hem orjinaline çok yakın olduğu, taşıması ve okunmasının kolay olduğu ve fiyatının da daha uygun olduğundan dolayı A5'i seçtim. Bu tamamen size kalmış.

6- Ciltlemek için farklı seçenekler var. Ben en basiti olan spirali seçtim, arka ve öne asetat kapak da yaptılar. Bunun fiyatı çok uygun(cilt başına 30 Lira) ama bence yeterli ve kullanışlı. Kitap gibi ciltleyen, karton kapak yapan yerler de var ama yukarıda bahsettiğim gibi çok uçuk fiyatlar isteyebiliyorlar.

7- Hazırladığım PDF'lerde renkli olan tüm sayfaları renkli olarak kullandım ama bastırırken ekstra kompleksite eklememek için hepsini siyah-beyaz bastırdım. Siz bölüm kapakları veya renkli özel bölümü(12.5) renkli olarak bastırabilirsiniz, güzel olur.

Bu maddelere dikkat ettiğiniz sürece sonuç iyi olacaktır. Bu baskı projesi için çok zaman ve efor harcadım(tahmin edemezsiniz ;D). Çok kişiyi ilgilendireceğini sanmıyorum ama benim için eğlenceliydi ve belki isteyen birkaç kişi olabilir diye yayınlayayım dedim.

Not: 2.Sezon ciltleri tamamlandıkça onların da baskıya hazır versiyonlarını paylaşmaya devam edeceğim.
  • 0
  • 0

RHunter

• Byrgss
  • *
  • Toplam İleti 384
  • BeyPuan 2617
Chapter 17 Eklendi

Uzun bir süreden sonra yeni bölüm geldi çünkü artık çeviriyi Japonca mangadan yapıyorum. Şimdiye kadar Xtreme Scanlations grubunun İngilizce çevirilerini kullanıp Türkçe'ye İngilizce'den çeviriyordum ancak grup aşırı derecede yavaşlamaya başladı. Chapter 17 çıkalı neredeyse 40, Chapter 18 çıkalı da 10 gün olmasına rağmen hala daha çevirileri gelmedi.

Ben de artık iş başa düştü diyerek Japonca RAW'ları kullanarak çevirmeye başladım. Bundan sonra Japonca bölümler çıkar çıkmaz çevirmeye başlayacağım.

Ch.17 GDrive ve MangaDex'e yüklendi. Şu anda da MangaDex üzerinde sadece Türkçe var. ;D
  • 1
  • 0

RHunter

• Byrgss
  • *
  • Toplam İleti 384
  • BeyPuan 2617
Chapter 18 Eklendi

Artık bölümler seri bir şekilde gelecek. Chapter 19 3 hafta sonra yayınlandığında hemen çevireceğim.
  • 1
  • 0

RHunter

• Byrgss
  • *
  • Toplam İleti 384
  • BeyPuan 2617
Chapter 19 Eklendi ve Böylece 5.Cilt de Tamamlandı.

İnternete düşen Chapter 19 rawlarını kullanmayıp 2 gün bekleyip Corocoro'nun sitesinde yayınlanınca oradan satın alıp çektim, resim kaitesi daha yüksek oluyor. Bölümün yanında toplu olarak Cilt 5'i de yükledim. Baskıya hazır halini henüz yapamadım ama onu da yarın ekleyeceğim.
  • 1
  • 0

RHunter

• Byrgss
  • *
  • Toplam İleti 384
  • BeyPuan 2617
Chapter 20 Eklendi.

Olaylar gittikçe ilginç yerlere doğru evriliyor, animenin yönetmenleri ve senaristleri biraz ders alsın.
  • 1
  • 0

RHunter

• Byrgss
  • *
  • Toplam İleti 384
  • BeyPuan 2617
Chapter 21 Eklendi.

Böylece CX dönemine adımatmış olduk. Farklı konular dört bir koldan güzelbir şekilde akmaya devam ediyor. Animenin alacağı çok ders var.
  • 0
  • 0

HBK

• *
  • Toplam İleti 45
  • BeyPuan 300
Hocam Chapter 22'yi sabırsızlıkla bekliyorum Reddit'ten gördüklerim kadarıyla bomba bir chapter.
  • 1
  • 0

RHunter

• Byrgss
  • *
  • Toplam İleti 384
  • BeyPuan 2617
Hocam Chapter 22'yi sabırsızlıkla bekliyorum Reddit'ten gördüklerim kadarıyla bomba bir chapter.

Her zamanki gibi dünyadaki ilk çevirisi yakında bizde  ;D
  • 2
  • 0

RHunter

• Byrgss
  • *
  • Toplam İleti 384
  • BeyPuan 2617
Her zamanki gibi dünyadaki ilk çevirisi yakında bizde  ;D

Chapter 22 Eklendi.

Bomba gibi bir bölüm. Bu sefer Xtreme Scanlations önce davranmış, bu sefer ikinci olduk. ;D

Böylece 6.cilt de bitmiş oldu ama onu henüz eklemedim. Önce 5.ciltte yapacağım bazı değişiklikler var, 6.cildi de ona göre ayarlayacağım.
  • 3
  • 0