Son maç Hime ve Tatsuki isimli müsabıklar arasındaydı. Hime, stok DranSword ve Stok DranBuster ile finale kadar çıkmayı başardı. Bu inanılmaz bir şey. Adamda ciddi bir yetenek var demek bence.
Şampiyon olan Tatsuki'nin destesine bakarsak:
WizardRod 3-60 Ball
SilverWolf 9-60 Elevate
AeroPegasus 1-60 LowFlat
O WizRod kombosu zaten Allah'ın emri sayılır. Neredeyse tüm Japonlar bu kombonun en optimize versiyonunu yaparak turnuvalara çıkıyorlar. 1G aşamalarında da çoğunluğun tercih ettiği sağlam opsiyon olmuş oluyor. Uzun zamandır metanın en zirvesinden düşmedi. Hiç yenilmedi değil tabii bu turnuvada.
Bu kombonun neden iyi olduğunu hepimiz biliyoruz ama yine de üzerinden bir kez daha geçelim. WizRod, açık ara farkla en iyi dayanıklılığı ve en iyi savunmayı taşıyor. 3-60 ise bir şekilde onu dengelemiş olduğu için kullanılıyor diye sanıyorum. Bulabileceğiniz en iyi 3-60, diğer bütün Ratchetlar arasından bulabileceğiniz en iyi parçadan daha iyi demek ki bu kombo için. Ball da en iyi dayanıklılığı verdiği için kullanılıyor. Aynı zamanda da usta bir Beybladeci tarafından iyi manipüle edilebilmesini sağlıyor Beyblade'in. İlk G1 turnuvasını kazanan Moody'nin destesinde de HellsScythe Ball vardı. Yani WizardRod çıkmadan önceki en iyi dayanıklılık Blade'inin altında yine aynı bit. Yerine getirdiği niş olarak aynı olmuş oluyor yani.
Ama önemli şeylerden biri de sanırım kendi yetenek seviyemizin farkında olarak oynamak. Bundan daha önce de bir yerlerde bahsetmiştim. Multiplayer video oyunlarından da aşina olduğumuz bir konsepttir. Gerçekten yüksek yeteneğe sahip oyuncular, genellikle bu yeteneklerini ifade etmelerine izin veren zor karakterler seçerler. Bu karakterler, iyi oynandıkları zaman çok güçlüdür ama hata yapıldığı zaman büyük cezalar onları bekler. Daha düşük yetenekli oyuncular ise daha az yetenek gerektiren ve hata yapıldığı zaman çok cezalandırılamayan karakterler seçerler. Böylece yetenekli oyuncuların bile en ufak hatalarında yenilme ihtimali olur. Beyblade'de de biraz böyle. Ball sonuçta patlama direnci zayıf olan bir Bit. O yüzden bu turnuvalarda izlediğimiz adamlar kadar yetenekli olmayanlar için aynı etkide olmayacaktır. Ben de bu yüzden kullanmıyorum zaten

Çünkü böyle şeyler bize gelmiyor. Ball kullandığım zaman hemen zortlatılıyorum

O yüzden benim için Hexa candır.
Diğer Beyblade de SilverWolf'tu. Bu henüz yeni bir Beyblade ve çok fazla testini görebilmiş olmadım şahsen. Ama LeonCrest'in yapmaya çalıştığı şeyin gerçeğini yapıyor diye anlıyorum. Beyblade X'in ilk gerçek savunma türü olarak tanımlanıyor. Dairesel ve kalın bir Blade bu. Aynı zamanda da ağır. Şekli de üstten gelen darbeleri savuşturma konusunda iyi gibi gözüküyor. Bu da eğimli savunma fırlatışlarının efektifliğini arttıracaktır. Bu Blade'in gimmick'i ise, altta serbest dönüşlü plastik bir parçaya sahip olması. O parçayı da doğru şekilde konumlandırırsanız, Blade'in alt kısmındaki temas noktalarını örterek savunmayı arttırıyor. Alınan darbeleri de yumuşatıyor tabii.
Bunun altına Elevate koymayı tercih etmiş. Elevate Bit, bu turnuvada (ve genel olarak) CobaltDragoon'un altında kullanılıyor. Geniş çevresi sayesinde iyi Life After Death'e sahip olması dolayısıyla Beyblade X'te ilk defa müsabakada kullanmaya değecek bir hız çalma kombosu oluşmuş oluyor böylece. Ama bu turnuvadaki CobaltDragoon Elevateler yenilip durdu valla. Kullanan kişilerin başarı bulabildiğini görmedim. Tabii sahneye çıkmış olmaları da başlı başına çok iyi bir şey. Ama bu kombonun gözlerimizin önünde sürekli kaybettiği gerçeğini değiştirmiyor. Beyblade X'te hız çalma stratejisi hala oldukça tutarsız. Ama SilverWolf Elevate çok daha tutarlı bir seçim gibi görünüyor. Hem çok iyi savunma, hem de çok iyi LAD'ye sahip. Sağlam bir seçim.
Son olarak da AeroPegasus 1-60 LowFlat var. Bu turnuvada çok büyük bir AeroPegasus yoğunluğu vardı. Bu Blade'in aslında bu kadar popüler ve bu kadar güçlü olduğunu bilmiyordum. AeroPegasus, ağır, güçlü geri tepmeye sahip ve dengeli bir Blade. Yani kesinlikle sapasağlam bir seçim. Ama diğer saldırı Bladelerine kıyasla agresyonu biraz geride kalıyor diye biliyorum. Belki de bunun için bile tercih etmiş olabilirler. 1-60 ise bence kesinlikle destenizde bulundurmanız gereken bir Ratchet. Savunma konusunda yaratabildiği mucizeleri biliyorsunuz. Dengesizliği sayesinde Beyblade çukura düştüğü zaman sallanarak onu geri çıkaraibliyor. Yani 2 veya 3 puan kaybetmekten kurtuluyorsunuz. Onun yerine sadece 1 puan kaybediyorsunuz, veya bazen de çukurdan çıktıktan sonra rakibi yenebiliyorsunuz. Ve bütün bunlar için aslında pek bir şey feda etmeniz gerekmiyor. Tüm bu faydalar yanınıza kalıyor. Çünkü 1-60, dengesiz olmasına rağmen sizden çok fazla dayanıklılık feda etmenizi istemiyor. Hatta benim Ratchetlarım arasında en iyi dönüş süresini sağlayan parça bu. Mantığını ben de çözemedim. Bu dengesizlik, Ekstrem Çizgi'yi kullanmayı zorlaştırıyor. Ben de bu yüzden eğer dengesiz bir saldırı türü kullanılacaksa tek mantıklı seçeneğin DranBuster olacağını düşünmüştüm. Madem dengesiz olacak, en azından Buster'ın gücünden faydalansın demiştim. Ama Şampiyonumuz farklı bir yoldan gitmiş. Hatta kombonun altına LowFlat koymuş. Ve geleneksel bir saldırı türü olarak kullanıyor ve Ekstrem Çizgi'den faydalanıyor.
1-60 bence o kadar iyi bir Ratchet ki, 1-80'yi de bir şekilde desteme nasıl katabilirim diye düşünüyorum. Aynı faydaları iki Beyblade'im birden edinsin diye. Bu yüzden bence 1-70 çıktığı zaman birçok Beybladecinin destesinde iki tane tek bıçaklı Ratchet kullandığını göreceğiz. Hem 1-60 hem de 1-70 kullanımı diye bir şey olacağını düşünüyorum. 80 yüksekliğine çıkma gibi bir bedel ödemeksizin, o tek bıçağın etinden sütünden faydalanabilmek adına.
Daha öğrenecek çok şeyimiz var demek ki Beyblade X'e dair.