Haberler:
Minika Go da Nado diye bir dizi başladı ve Beyblade'in çakması bildiğin. Tipler bile aynı saldırı, savunma, denge ve dayanıklılık. Buna neden bir el atıp telif falan atmıyor TV Tokyo veya yapımcı şirket her kimse? Oyuncakları bile satılıyor.
Var olması bence iyi bir şeydir. Pokemon'un bir Digimon'unun olması gibi Beyblade'in de bir Nado'su olması bizi daha hakiki hale getirir. Ve rekabet de ürünü gelişime itebilir.Ancak şüphelendiğim şey acaba bu Nado'nun topaç oyuncağı olarak raflarda tekelleşme stratejisi mi olduğu. Belki de bunlar baskı yaptığı için oyuncakçılarda Nado var ve Beyblade yok.Bundan kaynaklı olarak da küçük çocukların ethosunda Beyblade diye bir şey yok, ve gördükleri her topacı, Nado'yu referans alarak algılıyorlar. Bu açıdan bakarsak bir kayıp söz konusu olabilir.
Hayır, burada Beyblade X ürünlerinin olmamasının tek nedeni Hasbro'nun getirmemesi. Nado, Hasbro'ya baskı mı yapacak?
Nasıl telif atabilirsin ki? Çin menşeili bir marka. Çin her şeyin çakmasını üretmekle meşhur bir ülke zaten. Kaldı ki topaçlarla ilgili bir anime yapma konusunda herhangi bir lisans hakkı yok ki. Beyblade adını kullanmadığı sürece isteyen istediğini yapar.
Oyuncakçılarda Beyblade yok direkt. Sadece internetten alabiliyoruz. Bari Türkiye pazarına bi el atsalar. Yoksa Türkiyede alfa kuşağı Beyblade görünce bile Nado diyecek.
Diyorlar, bu gerçek. Yeni neslin topaçla tanışması artık Nado üzerinden. Olabildiğince gerçek bağlamda bunu gözlemliyorum. Geçenki Japonya Başkonsolosluğu ziyaretimizde bir tanesi, "abi bu Nado 2 mi?" diye bir soru yöneltmişti.Birkaç gün önce de parkta test yaparken yanıma gelen bir çocuk ilgi gösterdi. Ona oynatırken "abi ben bu Nado'yu beğenmedim, başka yok mu?" gibi bir soruyla karşılaştım...En can alıcı anlardan biri de "Abi hazır ateş değil, savaş başlasın diyeceksin!" İkazı olmuştu... Neyse. Bu muhabbetten sonra Nado'ları birazcık araştırdım internette. Topaç oyunu denen şeyin formülünü hala pek tutturabilmiş gibi değiller. Bir defa sahalar çok kötü, çukursuz leğenlerde yapılan temassız maçlar görüyorum. Keşke iyi olsaydı...